Lencseleves

Van az angolban egy remek kifejezés: comfort food. Az olyan ételekre használják, amiket gyerekkorunkban ettünk, relatív könnyű elkészíteni és nagyon laktató – a nagymama főztje talán hasonló ehhez. Nos, ma egy ilyet csináltam magamnak, egy nagyon olcsó alapanyagokból álló lencselevest.

A recept elég rugalmas, az épp kéznél levő dolgokhoz adaptálható. Például volt a hűtőmben baconszalonna és kolbász, így az is belekerült a fazékba. Íme az alap hozzávalók:

  • 1 bögre lencse (átmosva, kiválogatva)
  • 1 fej hagyma (apróra vágva)
  • 1 répa (kicsi körökre szelve)
  • 6 bögre alaplé (lehet víz is, de minek)
  • babérlevél
  • bors

Miután minden zöldség fel lett aprítva, olajon megfonnyasztod a hagymát egy pár percig, utánadobod a répát és egyéb zöldségeket, vársz amíg összeérik majd bele a lencse, babérlevél és a lé. Felforrás után takarék, és vársz, amíg a lencse puhára nem bugyogja magát, ez kb. fél óra. Ha szalonnázol-egyebezel, akkor a hagyma előtt kell.

Tálaláskor kicsit fel lehet dobni citromlével, tejföllel, snidlinggel, kaporral, bármivel, és jól felfalni. Jó étvágyat!
forrás

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s