Kelbimbós rizottó

Egyik nap főzni támadt kedvem, és mivel volt az éléskamrában (alsó polc) rizottó, illetve láttam nagyon szép kelbimbókat a boltban, úgy gondoltam, összekombinálom a kettőt. A végeredményt megosztottam a lakótársakkal is, mindenki nagy örömére vált. A recept pedig, most illusztrációk nélkül:

  • 1/2 kiló kelbimbó
  • 1 liter leves (kockából pl.)
  • fél fej hagyma (kockázva)
  • rizottó rizs (arborio)
  • 1-2 fokhagyma, préselve
  • olívaolaj
  • bors
  • citromhéj
  • citromlé
  • sajt (parmezán javasolt)

Mielőtt bármit elkezdünk, tegyünk be egy tál vizet a mélyhűtőbe, kell majd hogy jó hideg legyen. A kelbimbókról leszedjük a külső csúnyább leveleket, átmossuk és bedobjuk őket két percre főzni lobogó-sós vízbe. Utána gyorsan át a jéghideg vízbe, szűrés és tisztára pamacsolás. Aztán egy serpenyőben barnára pirít.

Következő a rizottó. Egy lábasban süsd puhára (üvegesre) a hagymát az olajon, aztán szórd hozzá a rizst, fokhagymát és kevergesd, amíg ilyen kis pattogó hangot nem hallasz (elképesztő hány érzéket mozgat meg a főzés). Utána jön a nagyja. Aki még nem csinált: nagyon hosszú folyamat. A levest, melyet melegen kell tartani de nem szabad, hogy forrjon, merőkanalanként kell hozzáadni a rizshez és addig kavargatni, míg el nem párolog/fel nem olvad. Szóval egy ideig ott fogsz állni és állandóan kavargatni – aki igazán olasznak érzi magát, az első kanál leves helyett fehérborral operáljon.

10 perc után szórd be a kelbimbót, és folytasd a kavargatást, amíg a rizs al dente nem lesz (kb. 25 perc). Kóstold, ízesítsd majd adj hozzá egy utolsó kanál levest. Ekkor jöhet utolsónak a citromhéj, citromlé és sajt. Azonnal tálald és edd nagyon boldog arccal. Jó étvágyat!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s