Gasztronóm: „Egy perces” Ciabatta

Én mint geek és amatőr gasztogarázda naponta nézegetek különféle sütős-főzős oldalakat. Egyszer elém bukkant egy kenyérsütős recept, ami olyannyira egyszerűnek tűnt, hogy ki kellett próbálni.

Tescoban jártam, megláttam egyrakáson a sok sok hozzávalót (élesztő, liszt), bekosaraztam és otthon nekiálltam. A végeredmény magáért beszél:

Szelem kézzel a házi ciabattát

Íme, a roppant részletes hozzávaló-lista:

  • Egy evőkanál só
  • Negyed evőkanál száraz (bogyós)élesztő
  • 2 bögre meleg víz
  • 4 bögre (fél kiló) liszt, amilyet akarsz

Fogsz egy salátástálat, beleborítod a vizet és feloldod benne az élesztőt. Hozzádobod a lisztet, összekevered villával, krumplinyomóval, kézzel, ahogy tetszik, addig amíg jól nem néz ki. Letakarod egy konyharuhával és hagyod kelni, nyolc és tizenkét óra közötti időtartamig.

Addig elmész dolgozni vagy berúgsz vagy amit akarsz.

Ránézel, szép. A sütőt csak akkor melegítsd elő, ha nem légkeveréses, ha az, akkor mindegy. Tekerd 200°-ra, egy tepsire szórj lisztet és csorgasd bele a masszát. Esetleg tortaformába, mert anélkül elég hosszú és nagyon lapos kenyered lesz. Ha van a spájzban, szórj rá szezámmagot, oregánót, bazsalikomot, akármit. Süsd 25 percig vagy amíg nem büdös és odaégett. Kiveszed, hagyd állni 10 percig és betolod az arcba, vajjal, élvezettel. Kis olivabogyó, paradicsom, olivaolaj, és kész az olasz életérzés.

Jó étvágyat kívánok!

Advertisements

2 thoughts on “Gasztronóm: „Egy perces” Ciabatta

  1. okéoké, de mi az, hogy bogyós élesztő? itt felénk a száraz élesztő úgy néz ki, mint sok iciripiciri szárított kukac.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s