Laptop fejlesztés: SSD

Figyelem, az alábbi szövegben a nyugalom megzavarására alkalmas geekségek lesznek.

Több, mint két éves a MacBookom, és néha-néha kezdem észlelni a lassulás jeleit szegényen. Safari futtatása közben, sok ablakkal befagy, swappel mint az állat, zúg a merevlemez. Gondolkodtam azon, hogy eladom és a befolyt összegből plusz az itt megkeresett kis pénzmagból veszek mondjuk egy Airt. Gyönyörűen megtervezett gép lett, DE!

Nem volt rá vevő, így marad a másik megoldás: fejlesztés. Pár éve kezdődött az SSD buzzwordöződése, akkor még elérhetetlen összegekért. Még manapság sem olcsó móka, az általam kinézett 120 GB-os OCZ adóval együtt £175.62-ért kelleti magát, ez £1.46 / GB-ot jelent (480.86 Ft / GB). Vesd össze: 500 GB-os HDD £40.78, gigabájtokra levetítve: £0,08 / GB (26.28 Ft / GB). Kicsivel kevesebb mint húszszoros gigabájt ár az SSD javára.

De rükverc! Mi a fene az az SSD, kérdezi a normális nemgeek olvasó (és mi a biharért érne meg ennyi pénzt?). SSD, Solid State Drive, magyarul szilárdtest-meghajtó. Magyar Wikin van egy elég jó írás, röviden: a konvencionális merevlemezekkel szemben itt nincs mozgó alkatrész, minden adat flash memóriachipeken tárolódik. Így (baszottul) gyorsabb. Összeszedtem pár videót, első a bootolást mutatja be – itt még nem olyan prominens a sebességbónusz, de a zene jó:

Itt egy másik, ami összehasonlító fej fej mellett, megegyező gépen. A vibrációs teszt nokomment:

És egy harmadik videó, stresszteszt 50 alkalmazás szimultán megnyitásával:

Remélem átjött a videókból, ez egy nagyon nagy előrelépés lesz a gép sebességében és használhatóságában. Bedobok a kosárba még két 2 GB-os DDR3-as memóriát, megetetem a gépemmel, és örvendezek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s