Gasztronóm: Mentás-citromfüves sajttorta

Ha egy valamire London jó hatással van, az a kulináris képességem. Össze-vissza főzök mindenfélét, nem csak azért mert olcsóbb mint kienni (ez a hülyén kinéző kifejezés az angol eating out-ból származik, alkalmazása: amikor étterembe mész, nem otthon főzöl), hanem mert mókás és jó szórakozás. Ezenkívül hiányzik a magyar konyha is, ilyen ételek is gyakran kerülnek az asztalra varázskezeink által.

De ennek a receptnek köze sincsen a magyar konyhához, hiszen ez egy igazi amerikai édesség, a sajttorta. A munkahelyemen egyik nap ez volt a napi különlegesség, én pedig bátorkodtam elkérni a receptet, mert imádom a sajttortát. Másnap pedig meg is valósítottuk, Dorisz fantasztikus kuktáskodásával.

Hozzávalók:

N.B.: ez volt az eredeti recept, az első után kicsit módosítani ajánlott, zárójelben hogyan s miért

Alaphoz:

  • 200g shortbread vagy bármilyen kedvenc sütifajta (300g ajánlott, kicsit vékonyka lett így)
  • 25g vaj (37,5g, hogy kompenzálja a többletsütit)

A felső réteghez:

  • 300g Mascarpone
  • 200g Philadelphia
  • 170g Cukor
  • Tejszín (nincs mérték, érzésre ment – minél zsírosabb, annál jobb)
  • Citromlé

Ízesítéshez:

  • Citromhéj
  • Citromfű
  • Csillagánizs (vele nagyon óvatosan, mi kb. 4-6-ot tettünk a tejszínbe, és az íze szinte minden mást elnyomott)
  • Fahéj
  • Mentalevelek

Ezenkívül szükséges konyhai eszközök:

  • Salátástál, ami mély és stb. (de inkább ilyen mély keverősizé, később kifejtem miért)
  • Lábas
  • Tortaforma
  • Botmixer
  • Szűrő
A sajttorta hozzávalói
Helyes és hasznos kép a hozzávalókról

Nos, ha mindez megvan, kezdődhet a varázslat. Első lépésként csináljuk meg az alapot, mert az jó könnyű. Meg arra kerül majd a cuccos.

A sütit jól összetörjük, a vajat megolvasztjuk és összekeverjük, hogy jó tapadós legyen. Belefolyatjuk a tortaforma aljába, és laposra nyomkodjuk valamivel (az én választott fegyverem egy krumplipürésítő). Ilyen szép lesz:

Sütialap
Gyönyörűséges süteményalap

Itt álljunk meg, örömködjünk egy kicsit, és ízléstől függően bontsunk egy sört vagy töltsünk egy pohár bort, illetve tegyünk be valami jó zenét. Alkoholunk nem volt, de Kispálék búcsúkoncert-felvétele kárpótolt. Könnyebbé varázsol ez a két dolog bármit (ideértve nem főzős tevékenységeket is).

Öntsük a tejszínt a lábasba, tegyük közepes lángra, szórjuk bele a mindenfélét, fűszert, mentát, ami épp akad és megtetszik, és forraljuk bugyogósra, hogy összeérjenek az ízek, aztán borítsuk mellé a cukrot. Míg ez a kotyvalék kotyvalódik, rakjuk össze a sajtokat.

Mascarpone és Philadelphia
Figyeljük meg a képben megbúvó magyarságot

Az első keveréshez bőven elég egy villa, mert elég szilárd még a halmazállapot, csak úgy tessék-lássék módra legyen meg. Miután felforrt a tejszín, szűrő közbeiktatásával adjuk a sajtokhoz, nyomjunk bele citrom- vagy limelevet és lássunk neki az alapos és brutális keveréshez.

Itt lett volna baromi hasznos a keverőbizé, mert ez a kutyulék olyan elképesztő módon fröcsögött mindenhova, a falra, a mikróra, a plafonra, ránk (főleg Doriszra, úgy nézett ki mintha bukakke partiból jött volna), hogy öröm volt takarítani utána.

Mindenhol sajtkrém

Egy tökéletes, nem ejakuláló világban addig kell verni a krémet, amíg meg nem szilárdul. Mi addig csináltuk, amíg azt nem mondtuk, hogy ennyi káoszt nem ér az egész, és megelégedtünk az addig elért eredménnyel. Ezt a csodát ráöntjük az alapra, a tálat és keverőkarokat tisztára nyalogatjuk, és irány a hűtő. Vagy ha sietünk, akkor a mélyhűtő. Esetleg kompromisszumként váltakoztatva, figyelve nehogy túlságosan megkeményedjen. Amíg hül a sajttortánk, bontsuk meg a második sört/bort, tegyük be a Futurama részt, esetleg dobjunk össze egy tejszínes-thaifűszeres rizst, főfogásnak.

Amikor már elég éhesek vagyunk, pontosan akkor lesz kész. A fénykép kedvéért dekorálunk, majd betoljuk mélyen az arcba. Aztán cigizéssel segítjük az emésztést, el fog kelleni. Lábjegyzetként köszönöm Tomnak a receptet és a magyarázatot.

A kész sajttorta, dekorálva

Jó étvágyat kívánok!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s