Készpénz nélküli világ

Kicsit eltérünk a megszokott ügymenettől, egy hosszabb, elemző cikkel jelentkezem. Olvássatok szerettetel:

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én sokkal jobban kedvelem ha valahol kártyával tudok fizetni. Kényelmesebb, biztonságosabb. Egyedül a sebesség hozható fel hibának, amíg a bank visszaigazolja a pénz meglétét. Lassan erre is bevezetnek egy megoldást, de erről később.
Itt Londonban természetes a kártyás lét, bármelyik boltban, sőt, bárokban is terjed a kártya, még ha legtöbb pubban minimális fogyasztáshoz kötik. De ez akár két fős társaságnál is hamar elérhető, főleg az itteni árakkal számolva. Volt szerencsém olyan helyhez is, pl. az egyetemi bárom, a Hub, ahol nincs minimum. Ezen a helyzeten a bankok is segíthetnének, ha kisebb tranzakciós díjat számolnának fel (mivel én nem vagyok semmiféle vezetői pozicióban, nem tudhatom, hogy hány százalékot sarcolnak a bankok. Ha esetleg te, kedves olvasó, tudsz valamit, oszd meg velem).
Persze itt is lenne hely a fejlődésre. Még nem találkoztam olyan maszek giroszossal vagy kisbolttal (off-licence), ahol elfogadnák a kártyát vagy nem terhelnék plusz díjjal. Sok kisboltban telepítve van egy Link ATM, ami különdíjat számol fel. Hogy mennyi a boltos részesedése, nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy osztoznak.

De itt van egy nagyon nagy plusz, a legtöbb nagy boltban (Sainsburys, Tesco, stb.), ha kártyával fizetsz, kérhetsz ún. cashbacket. Ekkor plusz 10-20-sok fonttal többet terhelnek, és odaadják készpénzben, bármiféle plusz költség nélkül. Sőt, egyik hivatalos ATM-nél sincs készpénz-felvételi díj, bármelyik bankkal használod is a kártyád! Na ide kéne eljutnunk nekünk is!

Otthon kb. hasonló a helyzet, de most hogy nem mozgok Budapesten sokat, nem igazán tudom. Nagy boltokban gond nélkül, de kis boltokban ritkásan. Egy nagy kivétel a Roni ABC, gond nélkül kártyázhatok, még a legkisebb tételnél sem izélnek.

És hogy innen merre tovább? Itt és otthon szép lassan bevezetik a contactless kártyákat (OTP Magyarországon, itt pedig a Barclays). Kisebb tranzakcióknál (kávé, ilyesmik) csak hozzáérinted a kártyád a leolvasóhoz, és kész. Semmi PIN, csak a sebesség. Én valamiért nem ezt a kártyát kaptam, de majd megreklamálom jól 🙂
Olvastam kimutatásokat, hogy ez a kereskedőnek is megéri, mert így a felgyorsult ügymenet miatt gyakrabban járnak vissza az emberek, hisz így még a készpénznél is gyorsabban végezhetünk.
Hasonló dolgot vezettek be idén a Szigeten, a Szigetkártyát. Feltöltheted pénzzel, és aztán érintéssel vásárolhatsz piát, kaját. A VIP-ben már csak ezt fogadták el (az egy másik dolog, hogy a MetaPay intézi, akit az Arribánál is akartunk használni, aztán nagy pofáraesés és beszüntetés lett a vége).

Card stating Szigetkártya (Szigetcard)
Peti nyomatja a rendszert

Mit tegyen az árus, akinél szeretnének kártyával fizetni, de nincs terminálja? Amerikában van egy kis startup, a Square Inc., akik szép lassan bevezetik a Square nevű bigyót. Ez bedugható egy okostelefon jack dugójába, és le tudja olvasni a kártya mágnescsíkját majd mobilneten keresztül leigazolja a banktól az adatokat. Igy bárhol, ahol van net és egy telefon (pl. iPhone), pikk-pakk elintézhető a fizetés. Persze megértem, ha ettől sokan idegenkednek a biztonság miatt. Jogos, hiszen nem chip-and-pin módszert használ, hanem a könnyen lelopható mágnescsíkot, de kliensoldalon semmi sincs tárolva és a lehető legjobb biztonsági módszereket fejlesztették ki. Itt is, akár a contactless kártyáknál, az emberi hiba a legnagyobb gond, nem pedig a szolgáltató.

Ez egy nagyon előremutató irány, könnyen elképzelhető, hogy innen merre megyünk majd tovább. Kártya és leolvasó implantátum, RFID chip a bőr alá, szembe épített egyesített bank- és személyikártya és egyéb, scifibe illő találmányok. Én személy szerint alig várom a jövőt!

Még egy apró érv a kártya mellett, hogy megszűnne végre a készpénz folyamatos nyomása, amivel a kormány rengeteget takaríthatna meg – gondoljunk csak az 1 és 2 Ft-os beszüntetésére, ahol a termelés ára több volt, mint az érme aktuálértéke.

Egy pár cikk:
Svédország fontolgatja a készpénztelenséget
VIP-vendégek RFID chippel
Hasonló cikk a Telegraphon

Szeretném hallani a Ti véleményeteket is! Készpénz vagy kártya, és miért?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s